Автор Тема: Ступінь захисту світильників для кухні їдальні  (Прочитано 3199 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline andery

  • Administrator
  • ******
  • Thank You
  • -Given: 1166
  • -Receive: 573
  • Повідомлень: 3 238
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Який ступінь захисту світильників для кухні їдальні має бути?
І де про це пише в нормативах?
IP44? IP65?
Дякую!

Offline Andrey_ka

  • ***
  • Thank You
  • -Given: 37
  • -Receive: 28
  • Повідомлень: 101
  • Country: ua
  • Харків... Салтівка
    • Перегляд профілю
    • Awards
Не совсем понятно, что за кухня...
ДБН В.2.2-25:2009 гласит: 7.7.8 Для загального освітлення виробничих приміщень в цехах холодних страв і закусок та в обробних цехах кондитерських виробництв слід застосовувати світильники, що мають захисну арматуру. Розміщення світильників над казанами, плитами і тому подібне забороняється.
Из моего опыта, всегда применял IP54, иногда IP65.

Offline andery

  • Administrator
  • ******
  • Thank You
  • -Given: 1166
  • -Receive: 573
  • Повідомлень: 3 238
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Кухня для їдальні на виробництві з посадкою на 100-150 людей.
Ми запроектували світильники з IP65 для вісх приміщень (гарячий цех, м'ясний цех, овочевий цех, рибний цех, коридори).
Представник замовника каже, що нема таких вимог щоб світильники мали б бути зі ступенем захисту вище IP44.
Ось і шукаю ці нормативні вимоги, щоб показати замовнику. 
Дякую!
« Останнє редагування: 29 Липень 2022, 16:47:34 від andery »

Offline Andrey_ka

  • ***
  • Thank You
  • -Given: 37
  • -Receive: 28
  • Повідомлень: 101
  • Country: ua
  • Харків... Салтівка
    • Перегляд профілю
    • Awards
Конкретної вказівки щодо застосування світильників із класом захисту IP54-IP65 я не знайшов... Може послатися на IEC 60529 (DIN 40050, ГОСТ 14254):
«4» - захист від предметів діаметром 1 мм та вище – провідники, гайки, болти;
«5» - повний захист від сторонніх предметів, незалежно від розміру, частковий захист від пилу.

варіант, звичайно, не дуже... але спробувати можна

Offline Сугор

  • ******
  • Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 931
  • Повідомлень: 9 360
  • Country: ua
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, запитай у замовника як в приміщеннях буде здійснюватись прибирання? Якщо не будуть мити зі шланга, то IP65 ставити немає потреби. Також порівняй ступінь захисту світильників з іншим обладнанням

Offline andery

  • Administrator
  • ******
  • Thank You
  • -Given: 1166
  • -Receive: 573
  • Повідомлень: 3 238
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Мити з шланга не будуть. Це реконструкція кухні, в старій кухні була стеля армстронг.
Архітектори, чомусь (напевне бо в старій було) запроектували стелю армстронг (які плити в ній - не знаю).
Я написав замовнику що світильники мають бути зі ступенем захисту не менше IP44, він написав що я помиляюсь і світильники можуть бути прості IP20 в стелю армстронг (особливо в м'ясному, овочевому, рибному цеху), в гарячему цеху він погодився, що так можливо там є сенс класти світильники зі ступенем захисту але також є сумніви з приводу цього.
Не хотілось би помилятися, але хто помиляється? Я чи замовник?
З давніх давен ставив в комерційні кухні світльники зі ступем захисту, а як виявляється, що таких вимог не існує?

Offline Сугор

  • ******
  • Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 931
  • Повідомлень: 9 360
  • Country: ua
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, за підісною стелею є трубопроводи (вода, опалення, каналізація)? В ПУЕ вказани мінімальні вимоги для ступені захисту, якщо ти обираєшь вищий ступінь, то ти нічого не порушуєшь. Навіть в пожежонебезпечних приміщеннях, за певних умов, можно викорисовувати світильники ІР20. Згідно норм, металеві конструкції підвісної стелі мають приєднуватись до СУП

Offline andery

  • Administrator
  • ******
  • Thank You
  • -Given: 1166
  • -Receive: 573
  • Повідомлень: 3 238
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
В ПУЕ вказани мінімальні вимоги для ступені захисту, якщо ти обираєшь вищий ступінь, то ти нічого не порушуєшь.
Так, не порушую, але обгрунтувати свій вибір "офіційно" не можу.

Offline Andrey_ka

  • ***
  • Thank You
  • -Given: 37
  • -Receive: 28
  • Повідомлень: 101
  • Country: ua
  • Харків... Салтівка
    • Перегляд профілю
    • Awards
Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво (СанПін 42-123-5777-91)
 6. Санитарные требования к освещению
6.4. Для общего освещения производственных помещений  следует применять    светильники, имеющие    защитную    арматуру  во взрывобезопасном исполнении.  Размещение светильников над котлами, плитами и   т.п.  запрещается.  В  отделочных  цехах  кондитерских производств рекомендуется устанавливать бактерицидные лампы.

малость не в тему, но возможно поможет...

P.S. Других требований не нашел... Возможно их просто нет.

Offline Сугор

  • ******
  • Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 931
  • Повідомлень: 9 360
  • Country: ua
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, для цього є завдання на проектування.

Offline CC19

  • ******
  • Thank You
  • -Given: 104
  • -Receive: 301
  • Повідомлень: 1 913
  • Country: ua
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Те відчуття, коли знаєш, що потрібен ступінь захисту, але доказати не можеш...

Тут більше потрібен не ступінь захисту (ІР), а кліматичне виконання (У, УХ, УХЛ...). Нажаль ГОСТ 15150-69 вже не діючий, і посилатися не нього немає сенсу. Але логіка яка: якщо світильник зі ступенем захисту ІР20, то він зазвичай мав кліматичне виконання УХЛ4, тобто, передбачався для роботи в середині приміщень з вентиляцією і опаленням, при цьому, середня вологість приміщення повинна становити 60 % при +20 °С, - а це - сухі приміщення. Точно не впевнений, але готовочні цеха відносяться до вологих приміщень (60-75 %), в гарячему цеху - ще й підвищена температура. Для цих приміщень вже потрібні світильники з більш жорстким кліматичним виконанням, а відповідно в них буде і вищий ІР.

Оскільки ГОСТ 15150-69 вже не діючий, погодь замовнику використання світильників з ІР20, але за умови, що в паспорті на них буде вказано можливість використання при вологості 75 % при +20- +35 °С
« Останнє редагування: 31 Липень 2022, 16:13:50 від CC19 »

Offline andery

  • Administrator
  • ******
  • Thank You
  • -Given: 1166
  • -Receive: 573
  • Повідомлень: 3 238
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
« Останнє редагування: 01 Серпень 2022, 09:51:38 від andery »

Offline Сбал

  • *****
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 47
  • Повідомлень: 557
    • Перегляд профілю
    • Awards
andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
Напиши, що це твої хотілки засновані на знаннях фізики з хімією.
Обгрунтування: в результаті виробничої діяльності в даних приміщеннях відбувається випаровування жирів та іншої вологи.
Жирові пари проникають крізь великі щілини в корпусах світильників з низьким ІП. Після конденсації парів відбувається відкладення жирів на внутрішніх елементах світильників. Що веде до КЗ з усіма шо випадають і випливають.
Як то так  :) Напрямок зрозумів?

Offline rga

  • ******
  • Thank You
  • -Given: 322
  • -Receive: 854
  • Повідомлень: 6 523
  • Country: ua
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
Наврядчи бризки полетять на стелю, якщо світильник змонтовано не безпосередньо над плитами. А ось конденсат, який може стікати по стелі безпосередньо в світильник, або конденсат на самому світильнику, - це ймовірно. Якщо, наприклад, зникне опалення. А це дуже реально в наш час.
Тому можна аргументувати цим. Але не думаю, що ІР спасе від конденсату. Тут інший захист.
А ось решітка - це дуже слушно. Уламки світильника в каструлях, в разі вдалого польоту будь-чого до стелі, - нікому не потрібні.
Якщо питання вже піднято, впишіть вимоги в ТЗ, обгрунтуйте замовнику. Якщо він в зауваженнях напише щось інше, або викреслить своєю рукою, то буде підгрунтя для розборок.
« Останнє редагування: 01 Серпень 2022, 16:54:46 від rga »

Offline Сбал

  • *****
  • Thank You
  • -Given: 15
  • -Receive: 47
  • Повідомлень: 557
    • Перегляд профілю
    • Awards
Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
А що сказано про вентиляцію? Далі, не думаю, що пара-трійка світильників з "глухим" ІП так вже руйнівно. До речі, з досвіду, регулярно міняли пожежні сповіщувачі ось з цим самим конденсатом.

 

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email: