Форум проєктувальників електричних та слабострумних мереж
Проєктування => Освітлення => Внутрішнє освітлення => Тема розпочата: andery від 28 Липень 2022, 21:25:32
-
Який ступінь захисту світильників для кухні їдальні має бути?
І де про це пише в нормативах?
IP44? IP65?
Дякую!
-
Не совсем понятно, что за кухня...
ДБН В.2.2-25:2009 гласит: 7.7.8 Для загального освітлення виробничих приміщень в цехах холодних страв і закусок та в обробних цехах кондитерських виробництв слід застосовувати світильники, що мають захисну арматуру. Розміщення світильників над казанами, плитами і тому подібне забороняється.
Из моего опыта, всегда применял IP54, иногда IP65.
-
Кухня для їдальні на виробництві з посадкою на 100-150 людей.
Ми запроектували світильники з IP65 для вісх приміщень (гарячий цех, м'ясний цех, овочевий цех, рибний цех, коридори).
Представник замовника каже, що нема таких вимог щоб світильники мали б бути зі ступенем захисту вище IP44.
Ось і шукаю ці нормативні вимоги, щоб показати замовнику.
Дякую!
-
Конкретної вказівки щодо застосування світильників із класом захисту IP54-IP65 я не знайшов... Може послатися на IEC 60529 (DIN 40050, ГОСТ 14254):
«4» - захист від предметів діаметром 1 мм та вище – провідники, гайки, болти;
«5» - повний захист від сторонніх предметів, незалежно від розміру, частковий захист від пилу.
варіант, звичайно, не дуже... але спробувати можна
-
andery, запитай у замовника як в приміщеннях буде здійснюватись прибирання? Якщо не будуть мити зі шланга, то IP65 ставити немає потреби. Також порівняй ступінь захисту світильників з іншим обладнанням
-
Мити з шланга не будуть. Це реконструкція кухні, в старій кухні була стеля армстронг.
Архітектори, чомусь (напевне бо в старій було) запроектували стелю армстронг (які плити в ній - не знаю).
Я написав замовнику що світильники мають бути зі ступенем захисту не менше IP44, він написав що я помиляюсь і світильники можуть бути прості IP20 в стелю армстронг (особливо в м'ясному, овочевому, рибному цеху), в гарячему цеху він погодився, що так можливо там є сенс класти світильники зі ступенем захисту але також є сумніви з приводу цього.
Не хотілось би помилятися, але хто помиляється? Я чи замовник?
З давніх давен ставив в комерційні кухні світльники зі ступем захисту, а як виявляється, що таких вимог не існує?
-
andery, за підісною стелею є трубопроводи (вода, опалення, каналізація)? В ПУЕ вказани мінімальні вимоги для ступені захисту, якщо ти обираєшь вищий ступінь, то ти нічого не порушуєшь. Навіть в пожежонебезпечних приміщеннях, за певних умов, можно викорисовувати світильники ІР20. Згідно норм, металеві конструкції підвісної стелі мають приєднуватись до СУП
-
В ПУЕ вказани мінімальні вимоги для ступені захисту, якщо ти обираєшь вищий ступінь, то ти нічого не порушуєшь.
Так, не порушую, але обгрунтувати свій вибір "офіційно" не можу.
-
Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво (СанПін 42-123-5777-91)
6. Санитарные требования к освещению
6.4. Для общего освещения производственных помещений следует применять светильники, имеющие защитную арматуру во взрывобезопасном исполнении. Размещение светильников над котлами, плитами и т.п. запрещается. В отделочных цехах кондитерских производств рекомендуется устанавливать бактерицидные лампы.
малость не в тему, но возможно поможет...
P.S. Других требований не нашел... Возможно их просто нет.
-
andery, для цього є завдання на проектування.
-
Те відчуття, коли знаєш, що потрібен ступінь захисту, але доказати не можеш...
Тут більше потрібен не ступінь захисту (ІР), а кліматичне виконання (У, УХ, УХЛ...). Нажаль ГОСТ 15150-69 вже не діючий, і посилатися не нього немає сенсу. Але логіка яка: якщо світильник зі ступенем захисту ІР20, то він зазвичай мав кліматичне виконання УХЛ4, тобто, передбачався для роботи в середині приміщень з вентиляцією і опаленням, при цьому, середня вологість приміщення повинна становити 60 % при +20 °С, - а це - сухі приміщення. Точно не впевнений, але готовочні цеха відносяться до вологих приміщень (60-75 %), в гарячему цеху - ще й підвищена температура. Для цих приміщень вже потрібні світильники з більш жорстким кліматичним виконанням, а відповідно в них буде і вищий ІР.
Оскільки ГОСТ 15150-69 вже не діючий, погодь замовнику використання світильників з ІР20, але за умови, що в паспорті на них буде вказано можливість використання при вологості 75 % при +20- +35 °С
-
andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
-
andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
Напиши, що це твої хотілки засновані на знаннях фізики з хімією.
Обгрунтування: в результаті виробничої діяльності в даних приміщеннях відбувається випаровування жирів та іншої вологи.
Жирові пари проникають крізь великі щілини в корпусах світильників з низьким ІП. Після конденсації парів відбувається відкладення жирів на внутрішніх елементах світильників. Що веде до КЗ з усіма шо випадають і випливають.
Як то так :) Напрямок зрозумів?
-
Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
Наврядчи бризки полетять на стелю, якщо світильник змонтовано не безпосередньо над плитами. А ось конденсат, який може стікати по стелі безпосередньо в світильник, або конденсат на самому світильнику, - це ймовірно. Якщо, наприклад, зникне опалення. А це дуже реально в наш час.
Тому можна аргументувати цим. Але не думаю, що ІР спасе від конденсату. Тут інший захист.
А ось решітка - це дуже слушно. Уламки світильника в каструлях, в разі вдалого польоту будь-чого до стелі, - нікому не потрібні.
Якщо питання вже піднято, впишіть вимоги в ТЗ, обгрунтуйте замовнику. Якщо він в зауваженнях напише щось інше, або викреслить своєю рукою, то буде підгрунтя для розборок.
-
Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
А що сказано про вентиляцію? Далі, не думаю, що пара-трійка світильників з "глухим" ІП так вже руйнівно. До речі, з досвіду, регулярно міняли пожежні сповіщувачі ось з цим самим конденсатом.
-
Нормативных требований ставить в цехах общепита светильники свыше чем IP23 и не было (см. к примеру ВСН 59-88, таблица 4).
Но всегда были требования здравого санитарно-технического смысла - ведь реально отмыть светильник, скажем в горячем, рыбном или мясном цеху можно только щедро обрызгав его из пульверизатора довольно таки химически активной жидкостью и затем протерев чистой тряпочкой, два или даже три раза. Можно уверенно говорить что такую процедуру без вреда для себя способен выдержать только светильник с ІР65. Или если аккуратно мыть, то ІP54. Если ІР будет меньше 54, то светильники без вреда для светильника (и мойщика) не помыть, ну, и вы видели как это, когда светильники моют редко, от случая к случаю.
-
my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень? Приміщення мийки посуду - так, можливо. Що до миття світильників, то у виробничіх приміщеннях світильники також час від часу необхідно мити, але ПУЕ не вимагає використовувати світильники з високим ІР. Тут треба ставити питання по іншому - чи доцільно робити армстронг на кухні? на скільки реально відмити арсмтронг від жиру?
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
-
СанПін 42-123-5777-91, п.6.4.хоч якась норма, все інше на мій погляд домисли, хоча навіщо у виробничих приміщеннях потрібна арматура у вибухозахищеному виконанні теж не зовсім зрозуміло. А з іншого боку вибухозахищене виконання передбачає як мінімум IP65.
-
хоч якась норма
Andrey_ka, хоч якісь норм не існує. Норми бувають діючі і не діючі. СанПін 42-123-5777-91 в Україні не діє вже 5 років
-
в Україні не діє вже 5 років
згоден, але тоді ситуація зайшла в глухий кут...
-
my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень?
Я? Это ВСН 59-88, табл.4 относили кухню к влажным помещениям и, соответственно, рекомендовали степень защиты светильника ІР23. Не знаю о чем думали составители ВСН, но на светильник с ІР23 нельзя наносить моющее средство разбрызгиванием и выковырять грязь из щелочек защитных "двойки" и "тройки" тоже не получиться. Они реально грязные, их помыть нельзя. Помыть нельзя - гигиены нет, а это плохо. Почти так же плохо, как и то, что составители ВСН ввели в заблуждение целые поколения строителей кухонь (горячих цехов, рыбных, мясных и т.д.)
-
my_move, в табл.4 ВСН 59-88 https://dnaop.com/html/31200_3.html (https://dnaop.com/html/31200_3.html) я не знайшов прив'язки виробничих приміщень кухонь до умов середовища
-
В старому 23 - 2003 ДБН були умови середовища.
-
andery, я якось не находжу логікі взагалі
вологі приміщення - ІР23
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
і що таке 5'0?
-
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
Виходить, що вогке приміщення більш вологе ніж вологе приміщення :), а ІР51 має кращий захист ніж ІР23. Все таки волога і вода - різні речі.і що таке 5'0?
Апостроф це ще із старих ГОСТів, наскільки я розумію, зараз вже не використовується
З.І. Взагалі, ІР23, якийсь екзотичний ступінь захисту, не зустрічав його в сучасних ел.приладах. Я так розумію, якщо ти зробив гарний захист від води (ІРх4), то ти автоматично зробив і гарний захист від пилу (автоматично отримаєш як мінімум ІР44)
-
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Це в нормальних умовах так має бути. Я казала про теперішні умови війни, коли опалення не гарантується, хоч і сподіваємося. В цьому разі можливо все.
Гугл на запит выдповів таке:
"при температуре +20 внутри помещения, а влажности 80%, то на любых поверхностях с температурой ниже +16,44 образуется конденсат".
Може статися: приміщення поверхом вище, що опалюється не дуже так, і кухня, де під стелею явно не +20, а значно більше. Чому б не утворитися конденсату.
Ясно, що це тільки верогідна та тимчасова ситуація, але це як раз на розсуд замовника.