Відповідь

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.
Ім'я:
   
Email:
Тема:
Іконка повідомлення:
Вкладення:
(Вкладення)
Restrictions: 4 per post, maximum total size 5120KB, maximum individual size 5120KB

підказка: натисніть alt+s для відправлення або alt+p для перегляду повідомлення


Повідомлення в цій темі

Автор: rga
« : 08 Серпень 2022, 17:15:20  »

rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Це в нормальних умовах так має бути. Я казала про теперішні умови війни, коли опалення не гарантується, хоч і сподіваємося. В цьому разі можливо все.
Гугл на запит выдповів таке:
"при температуре +20 внутри помещения, а влажности 80%, то на любых поверхностях с температурой ниже +16,44 образуется конденсат".
Може статися: приміщення поверхом вище, що опалюється не дуже так, і кухня, де під стелею явно не +20, а значно більше. Чому б не утворитися конденсату.
Ясно, що це тільки верогідна та тимчасова ситуація, але це як раз на розсуд замовника.
Автор: CC19
« : 05 Серпень 2022, 22:41:07  »

а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
Виходить, що вогке приміщення більш вологе ніж вологе приміщення :), а ІР51 має кращий захист ніж ІР23. Все таки волога і вода - різні речі.
і що таке 5'0?
Апостроф це ще із старих ГОСТів, наскільки я розумію, зараз вже не використовується

З.І. Взагалі, ІР23, якийсь екзотичний ступінь захисту, не зустрічав його в сучасних ел.приладах. Я так розумію, якщо ти зробив гарний захист від води (ІРх4), то ти автоматично зробив і гарний захист від пилу (автоматично отримаєш як мінімум ІР44)
Автор: Сугор
« : 05 Серпень 2022, 18:08:52  »

andery, я якось не находжу логікі взагалі
вологі приміщення - ІР23
а у вогких приміщеннях - ІР51, а ІР23 - допускаються
і що таке 5'0?
Автор: andery
« : 05 Серпень 2022, 16:49:04  »

В старому 23 - 2003 ДБН були умови середовища.
Автор: Сугор
« : 05 Серпень 2022, 12:42:25  »

my_move, в табл.4 ВСН 59-88 https://dnaop.com/html/31200_3.html я не знайшов прив'язки виробничих приміщень кухонь до умов середовища
Автор: my_move
« : 04 Серпень 2022, 15:35:44  »

my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень?
Я? Это ВСН 59-88, табл.4 относили кухню к влажным помещениям и, соответственно, рекомендовали степень защиты светильника ІР23. Не знаю о чем думали составители ВСН, но на светильник с ІР23 нельзя наносить моющее средство разбрызгиванием и выковырять грязь из щелочек защитных "двойки" и "тройки" тоже не получиться. Они реально грязные, их помыть нельзя. Помыть нельзя - гигиены нет, а это плохо. Почти так же плохо, как и то, что составители ВСН ввели в заблуждение целые поколения строителей кухонь (горячих цехов, рыбных, мясных и т.д.)
Автор: Andrey_ka
« : 03 Серпень 2022, 18:02:11  »

в Україні не діє вже 5 років
згоден, але тоді ситуація зайшла в глухий кут...
Автор: Сугор
« : 03 Серпень 2022, 17:40:06  »

хоч якась норма
Andrey_kaхоч якісь норм не існує. Норми бувають діючі і не діючі. СанПін 42-123-5777-91 в Україні не діє вже 5 років
Автор: Andrey_ka
« : 03 Серпень 2022, 12:55:39  »

СанПін 42-123-5777-91, п.6.4.хоч якась норма, все інше на мій погляд домисли, хоча навіщо у виробничих приміщеннях потрібна арматура у вибухозахищеному виконанні теж не зовсім зрозуміло. А з іншого боку вибухозахищене виконання передбачає як мінімум IP65.
Автор: Сугор
« : 03 Серпень 2022, 10:29:46  »

my_move, не розумію чого Ви віднесли кухню до вологих приміщень? Приміщення мийки посуду - так, можливо. Що до миття світильників, то у виробничіх приміщеннях світильники також час від часу необхідно мити, але ПУЕ не вимагає використовувати світильники з високим ІР. Тут треба ставити питання по іншому - чи доцільно робити армстронг на кухні? на скільки реально відмити арсмтронг від жиру?
rga, що до конденсату, то теж якось сумнівно. Для утворення конденсату повинні бути певні умови, на скільки я пам'ятаю, різниця тимператур має бути щось біля 7 градусів. В приміщенні має бути вентиляція яка буде відводити зайве тепло, єдине місце де можливе утворення конденсату - труби з холодною водою.
Автор: my_move
« : 02 Серпень 2022, 14:02:26  »

Нормативных требований ставить в цехах общепита светильники свыше чем IP23 и не было (см. к примеру ВСН 59-88, таблица 4).
Но всегда были требования здравого санитарно-технического смысла - ведь реально отмыть светильник, скажем в горячем, рыбном или мясном цеху можно только щедро обрызгав его из пульверизатора довольно таки химически активной жидкостью и затем протерев чистой тряпочкой, два или даже три раза. Можно уверенно говорить что такую процедуру без вреда для себя способен выдержать только светильник с ІР65. Или если аккуратно мыть, то ІP54. Если ІР будет меньше 54, то светильники без вреда для светильника (и мойщика) не помыть, ну, и вы видели как это, когда светильники моют редко, от случая к случаю.
Автор: Сбал
« : 01 Серпень 2022, 20:46:07  »

Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
А що сказано про вентиляцію? Далі, не думаю, що пара-трійка світильників з "глухим" ІП так вже руйнівно. До речі, з досвіду, регулярно міняли пожежні сповіщувачі ось з цим самим конденсатом.
Автор: rga
« : 01 Серпень 2022, 16:49:14  »

Погоджуюсь з CC19, в виробничих кухнях світильники мають бути захищені від вологості, але це не ІР.
Наврядчи бризки полетять на стелю, якщо світильник змонтовано не безпосередньо над плитами. А ось конденсат, який може стікати по стелі безпосередньо в світильник, або конденсат на самому світильнику, - це ймовірно. Якщо, наприклад, зникне опалення. А це дуже реально в наш час.
Тому можна аргументувати цим. Але не думаю, що ІР спасе від конденсату. Тут інший захист.
А ось решітка - це дуже слушно. Уламки світильника в каструлях, в разі вдалого польоту будь-чого до стелі, - нікому не потрібні.
Якщо питання вже піднято, впишіть вимоги в ТЗ, обгрунтуйте замовнику. Якщо він в зауваженнях напише щось інше, або викреслить своєю рукою, то буде підгрунтя для розборок.
Автор: Сбал
« : 01 Серпень 2022, 14:49:07  »

andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.
Напиши, що це твої хотілки засновані на знаннях фізики з хімією.
Обгрунтування: в результаті виробничої діяльності в даних приміщеннях відбувається випаровування жирів та іншої вологи.
Жирові пари проникають крізь великі щілини в корпусах світильників з низьким ІП. Після конденсації парів відбувається відкладення жирів на внутрішніх елементах світильників. Що веде до КЗ з усіма шо випадають і випливають.
Як то так  :) Напрямок зрозумів?
Автор: andery
« : 01 Серпень 2022, 09:49:31  »

andery, для цього є завдання на проектування.
Проект на стадії видачі, вже от от має в експертизу піти )
Завдання на проектування я вже складав, алеі не думав цей пункт в завданні прописувати.