Автор Тема: Живлення квартирних щитків через ПЗВ  (Прочитано 652 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Andrey_ka

• Thank You
  • -Given: 59
  • -Receive: 56
  • Country: ua
  • місто- Герой Харків. Салтівка...
    • Перегляд профілю
    • Awards
Доброго дня, шановні!

Маю таке зацваження експерта: "Живлення квартирних щитків через ПЗВ є рішенням технічно необґрунтованим". Я виконав живлення квартирних щитків через ПЗВ на стрм 100А (протипожнежне), схему прилагаю, невжеж я не прав? Як обгрунтувати своє рішення?
Подивився, лічильник немає ПЗВ...
================================
Знаю такі вимоги:
2.8.13. У житлових будинках ПЗВ рекомендується  установлювати на  квартирних щитках,  допускається їх установлення на поверхових щитках.
2.8.16.Для підвищення рівня захисту від  загоряння при замиканнях на заземлені частини,  коли величина струму  недостатня для  спрацьовування  захисту  максимального  струму,  на  вводі  в
квартиру,  індивідуальний будинок тощо рекомендується установлення ПЗВ зі струмом спрацьовування до 300 мА.

« Останнє редагування: 21 Квітень 2025, 15:10:57 від Andrey_ka »

Offline Сугор

• Thank You
  • -Given: 267
  • -Receive: 956
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
2.8.16.Для підвищення рівня захисту від  загоряння при замиканнях на заземлені частини,  коли величина струму  недостатня для  спрацьовування  захисту  максимального  струму,  на  вводі  в
квартиру,  індивідуальний будинок тощо рекомендується установлення ПЗВ зі струмом спрацьовування до 300 мА.
Andrey_ka, пора*** струми к.з. якщо їх недостатньо для спрацювання автомату, то став ПЗВ. Я також вважаю, що використання ПЗВ в данному випадку необгрунтоване

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Andrey_ka, пора*** струми к.з. якщо їх недостатньо для спрацювання автомату, то став ПЗВ. Я також вважаю, що використання ПЗВ в данному випадку необгрунтоване
якщо б в мене були би дані живлячої мережі, по порахував би, немає даних ні по кабель, ні про трансформатор, я вже не кажу про к.з. на стороні ВН... а так, "на глаз прикинув":
- кабель 4х185 AL; довжина 75м, ТР-400кВА, струм к.з. на стороні ВН 10кА... По таким розр*** ))) вистачає для спрацювання автоматів, але це все не дуже точно (((
до цього 2.8.13 рекомендує встановлювати ПЗВ... Якщо нема прямої заборони, вважаю, що моє рішення обгрунтоване 

Offline Сугор

• Thank You
  • Awards ЕОМактивность I - 1й по числу постов в день=(? сообщений)/(? времени пребывания) I по максимальному времени on-line пребывания на форуме Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Andrey_ka, будівля ж не дерев'яна? тож загрози пожежі немає. Яке співвідношення струму к.з. до номіналу автомата?

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Яке співвідношення струму к.з. до номіналу автомата?

Як яке? пряме, якщо це модульна серия та деякі автомати, в яких номінал електромагнітного розчеплювача залежить від Ін.  Припустимо поширений автомат на 16А та 25А з хар. С, 5-10 Ін, він повинен спрацювати при струмі к.з від 80-до 160А, а 25А - вже 125А-250А, і так далі.

будівля ж не дерев'яна?
В нас що, тільки дерев'яні горять?
Навіщо тоді проектувати пожежегасіння, пожежний водопровод, гідранти, пожежні відсіки і т.д...

P.S. у суперечці народжується істина! Цікава думка кожного!

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 323
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Та зауваження не обрунтоване, та й все, як і інше з кабелем. 10 проектувальників зроблять 10 різних схем, і всі вони будуть робочі. Нехай пише посилання на норми. А це взагалі бюджетний об'єкт, чи приватний?

З.І. Єдине питання по автомату, Ваш ОСР погоджує його встановлення після приладу обліку? Чому не викинути вимикач навантаження, та не перенести автомат на його місце?

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Як яке? пряме
Andrey_ka, не "відношення", а "співвідношення"
В нас що, тільки дерев'яні горять?
кз в кабелі який прокладено по горючим поверхням, якщо автомат не вимкнеться (через малий струм кз), може викликати займання, тому і є вимога в цьому випадку встановлювати ПЗВ. Якщо в будівлі стіни та стеля цегла та бетон, а автомат гарантовано спрацьовує на кз, то ставити ПЗВ не має сенсу

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
. Єдине питання по автомату, Ваш ОСР погоджує його встановлення після приладу обліку? Чому не викинути вимикач навантаження, та не перенести автомат на його місце?
Так, погоджує, але требує опломбувати...

автомат гарантовано спрацьовує на кз
так я ж отом же, в мене намає впевненості в правільності моїх розрахунків, так як немає даних о живлячої мережі, перевірити 100% спрацювання автоматів захисту немає можливості...   

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
З.І. Єдине питання по автомату, Ваш ОСР погоджує його встановлення після приладу обліку? Чому не викинути вимикач навантаження, та не перенести автомат на його місце?
Гарна ідея, може так і зроблю, дякую

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Дуже дивно, але с таким рішенням той же самий експерт погодився )))

Offline Сугор

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
немає даних о живлячої мережі
Andrey_ka, ну так треба робити запит. Живлячі мережі хтось проектує? Втім, якщо в дудівлю заходить декілька кабелів великого перетину РЕN жили яких приєднуються до загальної шини зривнювання потенціалів, а на вводі в будівлю виконується заземлюючий пристрій, то, в певній мірі дані живильної мережі можна невраховувати. Але якщо, при таких розкладах, за разрахунками співвідношення струму кз до номіналу автомату виходить на межі дозволеного, то треба робити запит даних живильної мережі.
 За твоєю логікою усі лінії від ВРП треба захищати діфами
Доречі, перед лічильником має стояти двох полюсний вимикач навантаження (або автомат) для можливості безпечного зняття лічильника 

Offline Andrey_ka

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Доречі, перед лічильником має стояти двох полюсний вимикач навантаження (або автомат) для можливості безпечного зняття лічильника 
Дякую за зауваження, врахую цей факт в наступних проєктах.
Вчора відисался експерту, подивимось, що скаже... Ругатися не буду - скаже убрати ПЗВ, уберу. Це вже його відповідальність ))).
P.S.
Хоча, даже в сра***ной рашке вже прийняли, в обов'язковому порядку, ставити диференційні автоматичні вимикачі із захистом від дугових замикань, або ПЗДП... В Европі також поширіна практива встановлення даних пристроїв.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю