Автор Тема: Яку трубу використовувати для прокладки кабля малого січення 3х1.5 в землі?  (Прочитано 1675 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
  • -Given: 1170
  • -Receive: 573
  • Country: ua
    • Перегляд профілю
    • Awards
Яку гнучку трубу (ПНД, ПВХ) використовувати для прокладки кабелів малого січення в землі? 3х1.5 або 3х2.5? Для освітлення або інших потреб.
Іноді я заню, використовують водопровідну, але це не завжди зручно, особливо для освітлення.
Якщо можна посилання, тому що в жодного виробника конкретно не зустрічав в описі, до прикладу, що труба діаметром 20мм для прокладки кабеля в землі. 
Дякую!

Offline Muta

• Thank You
  • -Given: 43
  • -Receive: 16
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
взагалі то металеві труби самі по собі в землі не застосовують.
В старій редакції ПУЕ-86 п.2.1.78 це забороняв. Я б узяв щось штибу дкс 60 мм поліетиленову

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
взагалі то металеві труби самі по собі в землі не застосовують.
Так я не про металеву питаю (ПВХ, ПНД).

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Я б узяв щось штибу дкс 60 мм поліетиленову
Так в 60мм трубу засовувати кабель 3х1.5, як на мене це інженерно не правильне рішення.

Offline rga

• Thank You
  • -Given: 325
  • -Receive: 862
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Яку гнучку трубу (ПНД, ПВХ) використовувати для прокладки кабелів малого січення в землі? 3х1.5 або 3х2.5?
E.Next Система прокладки кабелю в грунті
https://enext.ua/uk/catalog/sistema_prokladki_kabelyu_v_grunti/

Offline rga

• Thank You
  • Awards Золотая сова (400 благодарностей + 1500 сообщений) За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
Так в 60мм трубу засовувати кабель 3х1.5, як на мене це інженерно не правильне рішення.
Якщо знадобиться докинути ще один кабель в ту саму трубу, або замінити його, ріщення одразу стане мудрим.  ;)
І не трба економити на колодязях або якихось прохідних коробках (з чітким позначеням на кресленнях їх місця). Може, і не знадобиться ніколи, але якщо знадобиться, зекономите монтаникам купу часу.

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Важко замовнику і мені зрозуміти навщо треба труба 60мм для живлення приводу воріт 3х2.5.
Як ви собі уявляєте трубу 60мм для живлення освітлення території? Ось до прикладу такого:

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
E.Next Система прокладки кабелю в грунті
https://enext.ua/uk/catalog/sistema_prokladki_kabelyu_v_grunti/
Дякую, я тільки не розумію чому такі труби починаються з діаметру 32мм/40мм.
Чому виробники не роблять хочаб 25мм?

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Важко замовнику і мені зрозуміти навщо треба труба 60мм для живлення приводу воріт 3х2.5.
Як ви собі уявляєте трубу 60мм для живлення освітлення території? Ось до прикладу такого:
Я не наполягаю саме на 60 мм. Але 40-50 - це нормально.
Бо завтра він захоче ще що-небудь на перимерті поставити, ну там відео, охорона, що також буде потребувати живлення, і ви будете прокладати ще одну трубу. Дві труби д25, здається, дорожче, ніж одна д40.
Але можна і так.

Взагалі, кабелі по териториї ми прокладаємо або в п/е трубах, або в асбестоцементних.
« Останнє редагування: 11 Березень 2024, 11:23:24 від rga »

Offline CC19

• Thank You
  • -Given: 106
  • -Receive: 321
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
А ви вже говорили, що кабель потрібно закопувати на 0,7м? :)
Жорстка технічна ПНД 25мм точно не підходе? В неї доволі невеликий радіус вигину. Я коли підключав точкові світильники на тротуарі, нічого не знайшов кращого ніж звичайна гофра важкого типу 25мм

Offline CC19

• Thank You
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет Хрустальная сова (100 благодарностей + 500 сообщений)
    • Перегляд профілю
    • Awards
Дякую, я тільки не розумію чому такі труби починаються з діаметру 32мм/40мм.
Чому виробники не роблять хочаб 25мм?
Мабуть тому, що кабелі перерізом 1,5-2,5мм.кв, не зовсім правильний вибір для прокладки в землі, з нормативної точки зору. Так як прокладку в землі регламентує гл.2.3 ПУЕ, а вона для кабелів перерізом більше 16мм.кв. :)

Offline Muta

• Thank You
  • -Given: 43
  • -Receive: 16
  • Awards За неизменность форуму I степени - на форуме более 3 лет
    • Перегляд профілю
    • Awards
проложите без трубы...
 ГОСТ 16442  не запрещает, только рекомендует чтоб кабель типа ВВГ , был с заполнением (ВВГз)
Тяжпромовские рекомендации м788-1072 кабели АВВГ, ВВГ допускают применять в траншеях в непросадочных грунтах

Offline andery

• Administrator
  • Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Мабуть тому, що кабелі перерізом 1,5-2,5мм.кв, не зовсім правильний вибір для прокладки в землі, з нормативної точки зору.
Цікаво, яким кабелем мені підключити 5 світильників по 7Вт.
Я коли підключав точкові світильники на тротуарі, нічого не знайшов кращого ніж звичайна гофра важкого типу 25мм
Можна посилання? Я майже впевнений, що в описі до цієї труби буде відсутня фраза для прокладки кабеля в землі.
проложите без трубы...
Можна в деякиї місцях і без труби, але труба, це хоч якийсь мінімальний захист.

Offline rga

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Можна в деякиї місцях і без труби
Кроти з'їдять. А п/е навіть для них неїстівний.
Або кабель з відповідною оболонкою, але тоді його заміна буде вимагати знов перекопування всьго городу.

Offline CC19

• Thank You
    • Перегляд профілю
    • Awards
Можна посилання? Я майже впевнений, що в описі до цієї труби буде відсутня фраза для прокладки кабеля в землі.
Звісно ж ніякої фрази про можливість використання цієї гофри для прокладання в землі немає. Але не думаю, що це критично для приватного будівництва... :)
А взагалі, яка ціль використання труби: механічний захист, чи можливість заміни кабелю?
Можна в деякиї місцях і без труби, але труба, це хоч якийсь мінімальний захист.
Можливо є сенс розглянути броньований кабель (якщо зможете знайти таку позицію). Броня значно краще справиться з механічним захистом ніж двостінна гофра, перевірено на практиці за допомогою лопати, на своїй земельній ділянці :)
« Останнє редагування: 11 Березень 2024, 20:33:54 від CC19 »

Warning: this topic has not been posted in for at least 150 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Ім'я:     Email:    
Жирний Курсив Підкреслений Закреслений | Вирівняний текст Вирівняти ліворуч Центрувати Вирівняти праворуч
Вставити зображення Гіперлінк Email Вставити посилання на FTP | З обрамленням З тінню Біжучий рядок | Надрядковий Підрядковий Телетайп | Вставити таблицю Код Цитата Insert Spoiler | Insert Unordered List Insert Ordered List Горизонтальна лінія
Smiley Wink Grin laugh Cool evil Roll Eyes Tongue Angry Лукавый Sad Shocked Хм? crazy Wall slap Смущенный Шокирован Недопонял... Сумасшедший Kiss Cry thumbsup пиво flower Study Благодарю! Жадность Сомнение Умолкаю